keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kuvia rakentamisen vaiheista viikon ajalta




keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Täytöt

Maanrakennus meillä kesti 5 päivää. Perustuksien teko 2 päivää. Patolevytykselle varattiin 1 päivä ja täytöille&routaeristyksille 4 päivää. Olin itse häsäämässä mukana routaeristyksien laitossa ja täyttöhommissa. En tiedä kuinka paljon tuolla lopulta säästi, mutta ainakin oli mukavaa olla mukana omaa kotia tekemässä. Tässä muutamia kuvia täyttöjen vaiheista.





torstai 15. maaliskuuta 2012

Patolevyn asennusta

Päätin asentaa patolevyn itse. Rakennus Henria olisi laskuttanut siitä 700e, mutta itse materiaalit sain noin sadalla eurolla. Tilasin materiaalia liiaksin asti, koska pääsuunnittelijamme vinkkasi, että voin puolittaa patolevyn ja asentaa sen 50 cm korkeana. Monesta suunnasta olen kuullut, että patolevyn asentamisesta ei tule mitään yksin. Tuohon varmaan vaikuttaa materiaalivalinnat ja se, että tarvitseeko levyä taittaa alaosastaan. Meltexin materiaalit toimivat hyvin ja pystyin asentamaan levyn suorana, joten kyllä sen asennus hyvin onnistui yksinkin. No oli mulla poika 8-v välillä seurana.

Onneksi betoni oli vasta 1-2 päivää vanhaa, joten aivan kovimmillaan se ei vielä ollut. Kannattaakin sijoittaa patolevyn asennus heti valun jälkeen. Hyvin tuntui Bilteman supertehokas 500W iskuporakonekin riittävän asennustarkoitukseen. Poranteriä kannattaa varata useampi. Itsellä meni viitsien terään urakassa. Ja ei kannata vaihtaa vahingossa pois iskuporakonemoodista sillä se on varma keino saada terä pilalle. Tehokkaammalla koneella olisi saanut kyllä nopeutettua urakkaa, mutta kyllä se melko nopeasti onnistui silti. Loppulaskelma oli se, että listoitus mukaan lukien tunnissa saa aikaan 10 metriä valmista patolevyä. 70m patolevytttämiseen itsellä meni siten 7h.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Valu

Eipä kauan nokka tuhissut Rakennus Henrian miehillä. Maanantaina saapuivat kello 10 aikoihin ja keskiviikkona poistuivat ennen kello kymmentä. Perustukset talon ja autotallin osalta siis kunnossa alle 48 tunnissa. Naapuri kävi juttelemassa, että itse tehden oli vierähtänyt neljä viikkoa. Itseltä olisi varmaan vierähtänyt kahdeksan viikkoa...olisiko riittänytkääm. ;-)

Alla kuvia perustuksien etenemisestä:



sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Takkacenterin Sara

Asta-messujen tarjouksen avulla saimme vielä hieman soviteltua hintaa ja meille tulee Takkacenterin Sara leivinuuni. Sopimuspaperi lähti allekirjoitettuna postiin. Sara on tuossa kuvassa, mutta meidän versio on hieman erilaisemmilla etulaatoilla.

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Testivoittajaa maahan

Kysyin tarjouksia routaeristeistä useammasta paikasta. Yllätyksekseni edullisimman tarjouksen sain juurikin Rakennusmaailman routaeristetestin voittajasta. Meltex firma edustaa ja varastoi Soklexin routaeristeitä Tampereella. 28 paketin Soklex tilaus tehtynä ja autotallin eteen tulee hieman kestävämpää Finnfoarmia, joka myös voitti oman sarjansa :)

Pohjat tehtynä

Viisi päivää mennyt ja pohjat jo tässä kunnossa. Mietin pitkään pelkän ison putken vetämistä, mutta päädyin viime tingasta tilaamaan myös lämpökanaalin, josko me lattialämmitys autotallin&varaston puolellekin myöhemmin kytketään. Olisin mielelläni vetänyt sen lähimmästä huoneesta autotalliin, jolloin lyhyempi kanaali olisi riittänyt, mutta kyllä se teknisestä tilasta asti piti vetää.


Tontin moreeni-pohjainen maaperä osoittautui hyväksi myös kivien osalta. Muutama isompi kivi tontilta löytyi, mutta kaikki olivat kaivurilla siirrettävissä tontin takaosaan maan alle piiloon. Täten vältyimme räjäyttämiskustannuksilta, jotka muutaman satasen olisivat vieneet.

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Päivä 2 - maanrakennus

Viemäriputken kaivua - lisää koneita

Lisävälineitä 2

Ja tältä tontilla näytti iltapäivästä. Maanrakennushan sujuu vauhdikkaasti.

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Siitä se lähtee

 Siitä se lähtee. Kaivuri aloittamassa maanrakennushommia tontilla:

Ja tältä tontilla näytti puolenpäivän aikoihin. Hieman oli kuulemma ollut käynnistysvaikeuksia koneen kanssa, kun koko talven pakkasessa oli seisoskellut. Mutta nopeastihan tuo oli edennyt ja onneksi en enempää vaivaa nähnyt lumikolan varressa.

Perustuksien tekijä

Rakennus Henria (http://www.rakennushenria.fi/) toimittaa perustuksemme. Päädyimme betoniperustuksiin sen helppouden&nopeuden sekä kestävyyden kannalta. Rinnalla kilpailivat myös Perustava, Rakennus MAN ja ME-Perustukset. Harkkoperustuksia tekee useampikin toimija, mutta betoniperustuksien tekijä Tampereen lähistöllä ovat käsittääkseni tuossa. Perustava kilpaili pitkään lähellä, mutta annoin etusijan lähemälle toimijalle (Rakennus Henria Nokialta). Tarjouksissa oli pieniä eroja myös sokkelin korkeuden (900mm vs. 1000mm) & lämmityskaapelien ja maadoituskaapelien asennuksen osalta. Olin laiska ja en noista Perustavalta erikseen kysellyt, koska niitä ei ollut tarjouksessa eriteltynä. Jälkikäteen selvisikin, että Perustavan tarjoukseen olisi nuokin saanut mukaan, jolloin hinnat oikeasti olivat lähes täysin samat.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Maarakennusurakoitsija

Maanrakennusurakoinnissa päädyimme http://www.maanrakennusmikkoojala.fi/ palveluihin. Sain urakointitarjouksen myös Haaviston Jussilta, mutta hänen urakkatarjouksensa oli ~1000e kalliimpi.
Pääsuunnittelijallamme oli Ojalan kanssa toimimisesta jo entuudestaan kokemusta. Päätimme myös ottaa homman tuntityönä, koska vaihtoehto on toiminut aikaisemminkin ja urakkahintaan nähden kokonaishinta tuntityönä on n. 1000e halvempi. Ojalan valintaa puolsi myös se, että hänellä oli kaivuri valmiina odottamassa viereisellä tontilla. Sovimme Ojalan kanssa, että hankin itse routaeristeet tontille, mutta salaojaputket jne. tulevat hänen kauttaan.

torstai 1. maaliskuuta 2012

Työmaasähkö

Sain sähkölaitokselta puhelun, mutta en ehtinyt vastaamaan. Soittelin takaisin ja olivat käyneet tontilla lapioimassa puolen metrin lumessa etsimässä työmaatelinettä työmaakeskuksen asentamiselle. Mietinkin työmaakeskusta tilatessani, että maahanko ne meinaavat keskuksen laittaa. Ei vaan kukaan sitten voinut tilatessakaan kertoa, että keskusta varten pitää erikseen rakentaa teline. Eipä ollut tuosta mainintaa missään paperissakaan, mutta rakennusohjeita onneksi netistä löytyy useampiakin (kuten http://www.vaasansahkoverkko.fi/template_verkkopage2.asp?sua=5&lang=1&s=808).